Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbená destinace českých turistů není bezpečná? Jsou tu stovky radikálů z IS, útok může přijít kdykoliv

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis – Oblíbená turistická destinace čelí stále problémům s bezpečností. I přes zvýšené náklady a bezpečnostní opatření, panují v Tunisu velké obavy z nového teroristického útoku. Ten by mohli spáchat radikálové, kteří se vrací domů po pádu Islámského státu, píše expresss.com.

I přesto, že se turistický průmysl v zemi opět prosperuje, je to oživení velmi křehké. Obavy jsou především z bezpečnosti. I když majitel hotelu pan Moez Babay pro RT tvrdí: "Je tu 100% bezpečno. Němci se vrátili, Belgičané, Rusové, jen se Angličané se bojí," nelze se obavám britských turistů divit. V živé paměti mají stále útok v turistickém letovisku Sousse, při kterém z 38 obětí 30 bylo právě Britů.

Největší obavy panují z 800 radikálů, kteří se vrátili do Tuniska, poté co se zhroutil Islámský stát. Od roku 2015 sice platí v Tunisku po útoku na transport policistů výjimečné právo, do bezpečnosti turistických rezortů se investovali miliony dolarů a bezpečnostní pravidla se zpřísnila, nikdo nemůže zaručit, že se podobný útok nebude opakovat. Navíc v zemi působí i islamisté z jiných zemí. Jejich snahou je však především se dostat do Evropy.

To, jak je podobné pašování lidí z Tuniska sofistikované dokazuje i případ pašerácké skupiny, kterou zadržela italská policie tento týden. Třináct zatčených pašeráků používalo na cesty mezi Tunisem a Sicílii moderní rychlé čluny. Za jednu osobu si účtovali 5000 až 7000 eur. Mezi zatčenými byli odhaleni i dva radikálové. Jeden okamžitě přiznal, že měl v Evropě verbovat nové členy do teroristických skupin nebo spáchat sebevražedný atentát. Vedle toho byly zadrženy pašované cigarety v hodnotě 70000 eur. Členy skupiny byly nejen Tunisané, ale i Alžířané a Italové. O celém případu informoval včera The Telegraf.

Před cestami do Tunisu varuje i české ministerstvo zahraničí. Češi by měli být maximální obezřetní.  Doporučuje se vyhýbat místům s velkou koncentrací osob, jako jsou trhy a především různé demonstrace, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy.   

Témata:  Tunisko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy