Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbená destinace českých turistů není bezpečná? Jsou tu stovky radikálů z IS, útok může přijít kdykoliv

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis – Oblíbená turistická destinace čelí stále problémům s bezpečností. I přes zvýšené náklady a bezpečnostní opatření, panují v Tunisu velké obavy z nového teroristického útoku. Ten by mohli spáchat radikálové, kteří se vrací domů po pádu Islámského státu, píše expresss.com.

I přesto, že se turistický průmysl v zemi opět prosperuje, je to oživení velmi křehké. Obavy jsou především z bezpečnosti. I když majitel hotelu pan Moez Babay pro RT tvrdí: "Je tu 100% bezpečno. Němci se vrátili, Belgičané, Rusové, jen se Angličané se bojí," nelze se obavám britských turistů divit. V živé paměti mají stále útok v turistickém letovisku Sousse, při kterém z 38 obětí 30 bylo právě Britů.

Největší obavy panují z 800 radikálů, kteří se vrátili do Tuniska, poté co se zhroutil Islámský stát. Od roku 2015 sice platí v Tunisku po útoku na transport policistů výjimečné právo, do bezpečnosti turistických rezortů se investovali miliony dolarů a bezpečnostní pravidla se zpřísnila, nikdo nemůže zaručit, že se podobný útok nebude opakovat. Navíc v zemi působí i islamisté z jiných zemí. Jejich snahou je však především se dostat do Evropy.

To, jak je podobné pašování lidí z Tuniska sofistikované dokazuje i případ pašerácké skupiny, kterou zadržela italská policie tento týden. Třináct zatčených pašeráků používalo na cesty mezi Tunisem a Sicílii moderní rychlé čluny. Za jednu osobu si účtovali 5000 až 7000 eur. Mezi zatčenými byli odhaleni i dva radikálové. Jeden okamžitě přiznal, že měl v Evropě verbovat nové členy do teroristických skupin nebo spáchat sebevražedný atentát. Vedle toho byly zadrženy pašované cigarety v hodnotě 70000 eur. Členy skupiny byly nejen Tunisané, ale i Alžířané a Italové. O celém případu informoval včera The Telegraf.

Před cestami do Tunisu varuje i české ministerstvo zahraničí. Češi by měli být maximální obezřetní.  Doporučuje se vyhýbat místům s velkou koncentrací osob, jako jsou trhy a především různé demonstrace, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy.   

Témata:  Tunisko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy