reklama

Spojené státy, Británie a Francie v reakci na údajný chemický útok podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder na cíle, které podle nich sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Syrská vláda a její spojenec Rusko naopak tvrdí, že žádné chemické zbraně použity nebyly a úder spojenců označily za agresi vůči svrchovanému státu.

Washington i Paříž trvají na tom, že mají důkazy, podle kterých syrská armáda spáchala v Dúmě chemický útok. Zatím je ale nezveřejnily.

Al-Ichbáríja odvysílala rozhovory s lékaři a záchranáři v neděli večer. Na kameru řekli, že v Dúmě byli 7. dubna, ale že neviděli nic, co by nasvědčovalo chemickému útoku.

Jeden záchranář uvedl, že slyšel někoho vyřknout "chemikálie!", ale neviděl žádné lidi, kteří by měli symptomy spojené s vystavením chemické bojové látce. Jiní lékaři uvedli, že se do podzemních úkrytů často dostává prach, který oběti dusí a vyvolává další příznaky, které lze zaměnit za následky chemického útoku.

Nad Dúmou po údajném chemickém útoku a kapitulaci posledních povstalců převzala kontrolu syrská vláda a na místo vyslala své bezpečnostní složky.