Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA v Sýrii útočily na vojenské cíle, tvrdí Rusko

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Reálným cílem nedávných úderů USA a jejich spojenců v Sýrii nebyly jen výzkumné laboratoře, ale i vojenské objekty a letiště. Uvedlo to dnes v prohlášení ruské ministerstvo obrany. K zajištění deklarovaného účinku by podle ruského ministerstva stačilo jen 30 raket.

Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podle Pentagonu úspěšně zasáhly tři cíle spojené se syrským chemickým vojenským programem. Vypáleno bylo 105 střel, z nichž 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Dalších 29 raket zasáhlo sklad chemických zbraní a bunkr v Him Šinšáru u Homsu.

Mluvčí ruského ministerstva obrany dnes řekl, že "reálným cílem" nebylo jen výzkumné centrum Barzá a další podobná zařízení, ale i syrské vojenské objekty včetně letišť. Syrská armáda se proti úderu křídlatých raket bránila odpálením 112 řízených střel, z nichž cíl zasáhlo 71, prohlásil mluvčí Igor Konašenkov.

Ruských protiraket Pancir syrská armáda odpálila 25, z nichž 23 zasáhlo cíl, uvedl dále. Z 29 vypálených raket Buk zasáhlo cíl 24, další cíle zasáhly raketové systémy S-125, Strela-10 a Kvadrat. Z baterie raket S-200 syrská armáda odpálila osm střel, žádný cíl ale podle mluvčího nezasáhly.

Americký generál Kenneth McKenzie v sobotu krátce po úderu novinářům sdělil, že ruský obranný protivzdušný systém nebyl při nočních úderech použit a ten syrský nebyl účinný, protože byl aktivován až po úderech. "Syrská protivzdušná obrana nezasáhla žádné naše letadlo ani raketu," řekl McKenzie.

Témata:  USA Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy