Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Británie varují před rozsáhlým útokem ruských hackerů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington/Londýn - Spojené státy a Británie dnes obvinily hackery podporované Ruskem z útoku proti počítačovým routerům v rámci celosvětové kybernetické špionážní operace. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na konferenční hovor amerických a britských činitelů s novináři. Cílem útoku proti zařízením, která směrují datový provoz na internetu, mají být vládní úřady, komerční organizace a operátoři kritické infrastruktury.

Podle amerických a britských činitelů mohou být v budoucnu napadené routery, které jsou kriticky důležité pro fungování internetu, využity k útočným operacím. Experti proto společně vydají varování před takovými útoky, jejichž cílem má být získání špionážních informací a krádež duševního vlastnictví.

"Jakmile zjistíme záludnou kybernetickou aktivitu, ať pochází z Kremlu nebo z jiného zákeřného státu, postavíme se jí," prohlásil americký vládní koordinátor pro kybernetickou bezpečnost Rob Joyce. Technické aspekty ruského útoku na routery chtějí experti vydat později, aby instituce a organizace mohly zjistit, zda jsou mezi napadenými, případně se budoucím útokům bránit.

Podle činitelů amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost nemají zatím úřady jasno o rozsahu způsobených škod. Routery mohly být uvedeny do takového stavu, že mohou být v době zvýšeného politického napětí zapojeny do útočných operací. Terčem hackerských útoků, které američtí a britští experti sledují už rok, se prý staly miliony těchto zařízení.

Témata:  USA Velká Británie Rusko hackeři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy