Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři z Bílých přileb jsou podle Pink Floyd podvodníci

Roger Waters z legendární skupiny Pink Floyd
Roger Waters z legendární skupiny Pink Floyd
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek/Barcelona - Jeden ze zakladatelů britské rockové skupiny Pink Floyd Roger Waters označil skupinu Bílé přilby zachraňující lidi v syrské válce za podvodnickou organizaci. Podle něj tato organizace, navržená v minulosti na Nobelovu cenu míru, šíří propagandu teroristů a islámských radikálů.

Waters to řekl v pátek na koncertu v Barceloně, kde chtěl údajně k publiku z pódia někdo promluvit ve prospěch Bílých přileb po údajném chemickém útoku na syrskou Dúmu.

Waters k této osobě řekl: "Je to jenom jeden hlas a osobně si myslím,že se naprosto mýlí. Myslím, že organizace, již zastupuje a podporuje, totiž Bílé přilby, je podvodnická a smyslem její existence je jenom vytvářet propagandu teroristům a radikálům."

Waters je znám svými protiizraelskými postoji a podporuje bojkot Izraele za jeho politiku vůči Palestincům.

"Budeme-li naslouchat propagandě Bílých přileb a dalších, začneme povzbuzovat své vlády, aby začaly házet bomby na lidi v Sýrii," řekl Waters. USA, Británie a Francie v noci na sobotu zaútočily na syrské chemické provozy raketami v odvetě za Dúmu.

Waters se svými výroky připojil k Rusku, které označuje útok na Dúmu za zinscenovaný. Západní státy naopak tvrdí, že Dúmá byla 7. dubna vystavena chemickému útoku syrské armády.

Dobrovolnické Bílé přilby podávají často informace o situaci na bojišti a brzo po útocích, když jejich členové pomáhají ošetřit a evakuovat postižené. V roce 2016 byla skupina navržena na Nobelovu cenu za mír, loni získal dokumentární film The White Helmets (Bílé přilby) Oscara. Britský list The Guardian loni v prosinci napsal, že se skupina stala terčem desinformační kampaně, která z ní chce učinit skupinu napojenou na Al-Káidu. Kampaň podle listu vedou odpůrci imperialismu a trollové s podporou ruské vlády, která je spojencem Damašku.

Témata:  Skupina Pink Floyd

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.