Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Damašku se střílí, Asad vytáhl proti zbytkům ISIS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Damašek - Armáda syrského prezidenta Bašára Asada dnes zahájila jižně od Damašku novou vojenskou operaci namířenou proti islámským radikálům. S odkazem na nejmenovaný zdroj v syrské armádě o tom informovala agentura Reuters.

Ofenziva je namířená proti příslušníkům teroristické organizace Islámský stát (IS) a fronty An-Nusra, uvedl nejmenovaný syrský velitel s tím, že ostřelování enklávy, která leží jižně od Damašku, už bylo zahájeno. Konkrétně se operace týká tábora Jarmúk a přilehlé oblasti Hadžar al-Asvad.

Válka v Sýrii, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo přes 340.000 obětí na životech a přinutilo miliony lidí opustit domov.

Teroristé z IS měli během roku 2015 pod kontrolou téměř polovinu Sýrie, dobyli historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostali se až k městu Hasaka na severovýchodě Sýrie.

Koncem roku 2015 začali bojovníci IS vlivem oddělených ofenziv - Západem podporovaných arabsko-kurdských milicí na jedné straně a syrské armády podporované mimo jiné Ruskem na straně druhé - postupně přicházet o území, až nakonec loni na podzim ztratili kontrolu nad Rakkou, někdejším "hlavním městem" svého chalífátu v Sýrii. Příslušníci IS se stáhli hlavně na východ země na hranici s Irákem.

Témata:  Sýrie Islámský stát An-Nusra Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy