Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Damašku se střílí, Asad vytáhl proti zbytkům ISIS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Damašek - Armáda syrského prezidenta Bašára Asada dnes zahájila jižně od Damašku novou vojenskou operaci namířenou proti islámským radikálům. S odkazem na nejmenovaný zdroj v syrské armádě o tom informovala agentura Reuters.

Ofenziva je namířená proti příslušníkům teroristické organizace Islámský stát (IS) a fronty An-Nusra, uvedl nejmenovaný syrský velitel s tím, že ostřelování enklávy, která leží jižně od Damašku, už bylo zahájeno. Konkrétně se operace týká tábora Jarmúk a přilehlé oblasti Hadžar al-Asvad.

Válka v Sýrii, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo přes 340.000 obětí na životech a přinutilo miliony lidí opustit domov.

Teroristé z IS měli během roku 2015 pod kontrolou téměř polovinu Sýrie, dobyli historické město Palmýra, část severosyrského kurdského města Kobani, kus pouště v centrální části země a dostali se až k městu Hasaka na severovýchodě Sýrie.

Koncem roku 2015 začali bojovníci IS vlivem oddělených ofenziv - Západem podporovaných arabsko-kurdských milicí na jedné straně a syrské armády podporované mimo jiné Ruskem na straně druhé - postupně přicházet o území, až nakonec loni na podzim ztratili kontrolu nad Rakkou, někdejším "hlavním městem" svého chalífátu v Sýrii. Příslušníci IS se stáhli hlavně na východ země na hranici s Irákem.

Témata:  Sýrie Islámský stát An-Nusra Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy