Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu se chystá oslava Hitlerových narozenin, přijede přes tisíc neonacistů

Adolf Hitler a Eva Braunová
Adolf Hitler a Eva Braunová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Drážďany - Zhruba 1000 neonacistů z Německa, Polska a České republiky se chystá v pátek a v sobotu oslavit narozeniny nacistického vůdce Adolfa Hitlera ve východoněmeckém městečku Ostritz na hranicích s Polskem. Píše o tom dnes deník Frankfurter Rundschau. Saská policie údajně plánuje jedno z největších nasazení za posledních deset let a požádala o posily z jiných spolkových zemí. Hornolužická obec chce jako reakci na neonacistický festival uspořádat slavnost míru.

Páteční Hitlerovy narozeniny chtějí neonacisté podle německého listu slavit dva dny pravicovým rockem, bojovými sporty a propagandou. Někteří obyvatelé a politici jsou pobouřeni a chtějí uspořádat tisícihlavou protidemonstraci. Někteří obyvatelé Ostritze naopak chtějí z obce na víkend odjet ze strachu z výtržností.

Proti setkání pravicových extremistů protestovala čtyřicítka starostů z okolních obcí. "Nechceme a nepotřebujeme v Horní Lužici žádný krajně pravicový festival! Ani v Ostritzi, ani jinde! Kdo zpochybňuje lidská práva a hlásí se ke zločinnému systému, kdo bojuje proti demokracii a pluralismu, ten tu není vítán," uvedli starostové ve společném prohlášení.

Také saský premiér Michael Kretschmer (z Křesťanskodemokratické unie, CDU), který z oblasti pochází, se nehodlá s konáním akce neonacistů smířit. Převzal záštitu nad slavností míru, která se má v Ostritzi konat v pátek. Protiakcí je ohlášeno pět. K účasti na protestech proti setkání neonacistů vyzval rovněž šéf saských sociálních demokratů (SPD) a zemský ministr hospodářství Martin Dulig. "Politici a občanská společnost musí u tohoto tématu ukázat svůj postoj," řekl Dulig.

Na neonacistické akci pod názvem Schild und Schwert (Štít a meč) mají vystoupit extremistické rockové kapely Oidoxie nebo Kategorie C. Festival se má uskutečnit na soukromém pozemku hoteliéra a bývalého člena krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) Hanse-Petera Fischera, který dá podle Frankfurter Rundschau účastníkům akce k dispozici i svůj hotel Neisseblick.

Témata:  Adolf Hitler neonacisté Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy