Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za polibek vězení, v Tanzanii zatkli populárního zpěváka

Polibek, ilustrační fotografie
Polibek, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dodoma - Populární tanzanský zpěvák Diamond Platnumz byl zatčen, protože na internetu zveřejnil polibek s neznámou dívkou. Podle úřadů tím porušil kulturní normy, uvedla dnes agentura Reuters. Zpěvákovi hrozí pokuta nejméně pět milionů tanzanských šilinků (asi 45.000 Kč), nebo 12měsíční vězení, popřípadě obojí.

Po nástupu křesťanského prezidenta Johna Magufuliho na konci roku 2015 nabyl v Tanzanii, kde tvoří přes třetinu obyvatel muslimové, na síle konzervatismus. Minulý týden vláda zpřísnila pravidla regulující obsah zveřejňovaný na internetu. Zavedla blogerům licenční poplatky a uživatelům hrozí trest za nenávistné komentáři či nemravný obsah.

Minulý měsíc úřady na popud prezidenta zakázaly 13 klipů místních umělců, u nichž si Magufuli stěžoval na obscénní obsah.

O zatčení 28letého zpěváka informoval dnes parlament ministr informací, sportu a kultury Harrison Mwakyembe. Uvedl, že kvůli zveřejnění podle něj nemravného videa na aplikaci WhatsApp je stíhána i další 26letá zpěvačka, známá pod uměleckým jménem Nandy. Mwakyembe uvedl, že úřady hodlají vznést proti oběma hudebníkům obvinění.

"Vyzývám mládež, aby na internetu nezveřejňovala obscénní obsah. Vláda bude i nadále chránit kulturu pro nynější i budoucí generace," konstatoval Mwakyembe.

Aktivisté vládu obviňují, že při svém tažení proti uživatelům internetu omezuje svobodu projevu a demokracii. Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF), jež hájí svobodu médií, minulý týden uvedla, že nová pravidla regulující zveřejňovaný obsah "zabijí tanzanskou blogosféru".

Témata:  Tanzánie vztahy Láska, intimnosti domácí vězení

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy