Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povinné otisky prstů v občance, navrhuje EU

Občanský průkaz
Občanský průkaz "pastafariána" Lukáše Nového
Foto: Lukáš Nový

Brusel - Evropská komise (EK) dnes představila nová protiteroristická opatření, která mají zmenšit manévrovací prostor teroristů a dalších zločinců. Cílem návrhu je podle komise zabránit jim v přístupu k prostředkům, které potřebují k plánování, financování a páchání trestných činů. Jedním z navrhovaných opatření jsou povinné otisky prstů a snímek obličeje na čipu v průkazech totožnosti, což má znesnadnit padělání dokladů a jejich zneužití pro vstup do EU ze zemí mimo blok.

Mezi další navrhovaná opatření patří snadnější přístup úřadů k elektronickým důkazům a finančním informacím v jiných členských zemích nebo omezení dostupnosti některých chemikálií, aby tyto látky nemohli zneužít teroristé. Komise chce také posílit kontroly dovozu a vývozu palných zbraní.

Návrh na povinné otisky prstů a zobrazení obličeje podle agentury Reuters patrně vzbudí protesty v zemích jako je Německo, které si zakládají na ochraně osobních dat. Jeho uvedení do praxe je rozloženo na pět let a musejí jej ještě schválit členské státy unie a Evropský parlament. Navrhované nařízení nezavádí povinné průkazy totožnosti v celé EU, modernizuje ale bezpečnostní prvky těch stávajících.

Komise také odhadla, že v současné době zhruba 80 milionů Evropanů vlastní občanský průkaz, který není strojově čitelný a neobsahuje biometrické údaje. Občanské průkazy mají podle Reuters všechny unijní země s výjimkou Británie, Irska a Dánska. V Rakousku nebo Švédsku si lidé mohou zvolit, jestli doklad totožnosti chtějí, nebo ne. Liší se také podoby průkazů.

Témata:  občanský průkaz Evropská komise (EK) Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy