reklama

"V současnosti je zdanění pracovníků se středně vysokými příjmy na úrovni průměru Evropské unie. Po (navrhovaných) změnách budeme mít zřetelnou výhodu," uvedl litevský ministr financí Vilius Šapoka. "Získáme lepší konkurenční pozici," dodal.

Litevská vláda navrhuje snížení sazeb daně z příjmu o čtyři až šest procentních bodů. Například u lidí pobírajících minimální mzdu by měla sazba klesnout na 24 procent a u lidí pobírajících dvojnásobek průměrné mzdy na zhruba 38,4 procenta. Litevský parlament, v němž má vláda většinu, by měl o návrhu na snížení daně z příjmu hlasovat do konce června.

Vláda odhaduje, že tento krok připraví rozpočet v příštích třech letech zhruba o miliardu eur (25 miliard Kč). To je poměrně vysoká částka pro zemi, jejíž celkové daňové příjmy jsou v letošním roce odhadovány na 16,1 miliardy eur. Vláda doufá, že výpadek zmírní příznivý vliv snížení daně z příjmu na hospodářský růst.

Průměrný růst litevské ekonomiky od roku 2010 přesahuje tři procenta ročně, konkurenceschopnost země však podkopává růst mezd, nepříznivý demografický vývoj a odliv pracovníků do západních zemí. Vláda předpokládá, že v letech 2019 až 2021 hospodářský růst zpomalí na 2,5 až 2,8 procenta ročně.