Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padne španělská vláda kvůli falešným titulům?

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Ve Španělsku se rozhořel skandál kolem falešných vysokoškolských titulů mezi politiky, týká se i zástupců vládnoucí Lidové strany (PP) premiéra Mariana Rajoye. Podle agentury AFP byla dnes donucena upustit od svého magisterského titulu premiérka autonomního regionu Madrid Cristina Cifuentesová a jeho neoprávněné užívání vzápětí přiznal i mluvčí PP Pablo Casado.

Cifuentesová podle všeho nenapsala povinnou závěrečnou diplomovou práci. Nikde ji totiž v archivu madridské Univerzity krále Juana Carlose nelze dohledat. Podle webového listu Diario.es politička ani nechodila na hodiny výuky, natož na zkoušky, z nichž ale záhadně dostávala ve výkazu o studiu samé dobré známky. Cifuentesová z toho ale nevyvozuje další kroky, jako třeba demisi, k níž ji vyzývá opozice. Politička se zaštiťuje Rajoyovou neutuchající podporou.

Na stejné univerzitě si vedl "na výbornou" i mluvčí Casado, kterému jako absolventovi studií práva a hlavně činnému regionálnímu poslanci byla odpuštěna docházka na přednášky a automaticky započteno 18 z 22 předmětů. Casado se chlubil také diplomem z amerického Harvardu, než média zjistila, že absolvoval jen čtyři dny přednášek od jednoho profesora této školy, který právě hostoval v Madridu.

Fiktivním vzděláním se chlubí i politici z jiných stran. Například poslanec Toni Cantó ze strany Ciudadanos, která podporuje menšinovou vládu PP, přiznal, že ve svém životopisu sice uvádí, že je pedagog, ale že se to vztahuje jen k tomu, že kdysi dával kurzy herectví. U poslance opoziční strany Podemos Juana Josého Merloa se zase ukázalo, že si neoprávněně vylepšil životopis titulem inženýr.

Politolog Pablo Simón v rozhovoru s novinami El País označil honbu za falešnými tituly za velmi problematickou. Řekl, že ve Španělsku vždy existovali ministři a vedoucí představitelé stran, "jejichž doktorské práce nikdy nebyly zveřejněny". Konstatoval přitom posun v hodnotách společnosti - v minulosti se kupovaly tituly šlechtické.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy