Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdové chtějí intervenci v Sýrii, jsou ochotni poslat vojsko

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Rijád - Saúdská Arábie je připravena poslat své vojáky v rámci širší koalice do Sýrie. Řekl to dnes saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr, jehož země podporuje některé opoziční skupiny působící v Sýrii. Ministr to řekl v Rijádu na tiskové konferenci, na níž byl přítomen také generální tajemník OSN António Guterres.

Odpovídal na dotaz týkající se informace listu The Wall Street Journal, podle nějž Washington chystá arabský kontingent, který by měl stabilizovat Sýrii a nahradit americký.

Džubajr řekl, že na téma vyslání saúdskoarabských vojáků se Rijád baví s Washingtonem už od doby, kdy byl u moci minulý prezident Barack Obama.

"Není to novinka. Diskutujeme o tom s USA od zahájení syrské krize v roce 2011. Navrhli jsme Obamově administrativě, že jestliže USA vyšlou své vojáky, pak Saúdská Arábie s dalšími státy zváží vyslání svých vojáků v rámci kontingentu," řekl Džubajr.

Dodal, že se debatuje o tom, "jaké jednotky by měly zůstat ve východní Sýrii a odkud by jejich členové měli být".

Americký prezident Donald Trump nedávno řekl, že chce americké vojáky ze Sýrie stáhnout. Na severu je jich asi 2000. Možnost, že Saúdská Arábie uvažuje o vyslání vojáků do Sýrie, naznačil nedávno i korunní princ Muhammad bin Salmán.

Saúdskoarabští vojáci bojují v rámci arabské koalice v Jemenu, kde je jejich protivníkem šíitská opozice podporovaná Íránem. Proti oddílům šíitů by se ocitli také v Sýrii, kde Írán patří mezi významné spojence tamního režimu.

Témata:  Saúdská Arábie Sýrie armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.