Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti se vypravili na člunech do Evropy, musela je zachránit pobřežní stráž

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Benghází - Libyjská pobřežní stráž v úterý ve Středozemním moři ze dvou gumových člunů zachránila 217 migrantů z Afriky, včetně 85 žen a deseti dětí. S odkazem na sdělení libyjských úřadů o tom dnes informovala agentura AP.

Migranti, kteří měli namířeno do jižní Evropy, byli převezeni na námořní základnu v Tripolisu. Podle sdělení úřadů se migranti na moři ocitli v nesnázích, bližší podrobnosti ale úřady nesdělily.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. Moc je rozdělena mezi různými milicemi a v zemi panuje dvojvládí, v jehož důsledku vzkvétá zločinnost.

Země se stala tranzitním místem pro statisíce uprchlíků ze subsaharské Afriky, kteří se snaží dostat do Evropy. Libyjským úřadům se zastavením přílivu migrantů pomáhá EU.

Témata:  Libye uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.