Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské námořnictvo uspořádalo u Tchaj-wanu manévry, střílelo se ostrými

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čínské vojenské námořnictvo dnes uspořádalo v blízkosti Tchaj-wanu manévry s ostrou palbou. Čínská státní média cvičení označila za varování tchajwanským politickým vůdcům, aby nepodnikali kroky směřující k nezávislosti ostrova.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

O plánovaném jednodenním cvičení v Tchajwanském průlivu informoval minulý týden čínský prezident Si Ťin-pching. S oznámením přišel na velkolepé přehlídce čínské námořní flotily, které se v Jihočínském moři zúčastnilo 48 plavidel, 76 helikoptér, stíhaček a bombardérů a více než 10.000 námořníků.

Mluvčí tchajwanského ministerstva obrany dnes uvedl, že Peking se snaží význam manévrů v Tchajwanském průlivu zveličit, aby vyvolal strach mezi obyvateli Tchaj-wanu. "Čínská komunistická strana se uchyluje k lacinému slovnímu zastrašování a řinčení zbraní v naději, že vyvolá paniku," řekl mluvčí.

Vztahy mezi Pekingem a Tchaj-pejí se zhoršily poté, co byla v roce 2016 zvolena tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta je představitelkou tchajwanské Demokratické pokrokové strany (DPP), jež je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně či minimálně zachování současného stavu.

Minulý měsíc Čínu pobouřil americký zákon posilující vztahy s Tchaj-wanem. Nový zákon umožňuje představitelům USA cestovat na Tchaj-wan a jednat s tamějšími představiteli a naopak. Peking následně vyzval Washington, aby tyto oficiální cesty zastavil a neohrožoval jimi čínsko-americké vztahy.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy