Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová narazila na odpor lordů. Kvůli brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn 18. dubna (ČTK) - Vláda premiérky Theresy Mayové dnes utrpěla porážku v horní komoře britského parlamentu. Sněmovna lordů totiž schválila dodatek k zákonu o odchodu z Evropské unie, který nechává otevřenou možnost, aby země po brexitu zůstala s EU v celní unii. Mayová je přitom proti. Informovala o tom agentura Reuters.

Členové Sněmovny lordů dodatek schválili poměrem 348 ku 225 hlasům. Dokument po ministrech požaduje, aby do konce října podali zprávu o tom, jaké úsilí vyvinuli pro setrvání země v celní unii s EU.

O prosazení dodatku se zasloužil zejména bývalý britský diplomat lord Kerr, který dlouhodobě vystupuje proti brexitu. Jeho návrh podle něj "jednoduše požaduje po ministrech, aby nevyloučili možnost, že země zůstane v celní unii."

Vyjednávací týmy Evropské unie a Británie nyní intenzivně jednají o dohodě o vystoupení Británie z EU. Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně oznámila Bruselu úmysl své země odejít z EU loni v březnu. Tím Británie aktivovala článek 50 lisabonské smlouvy, který popisuje postup pro případ, že některá členská země má zájem odejít z unie. Završení odchodu Británie z EU je naplánováno na 29. března 2019.

Představy obou stran o budoucím uspořádání jsou zatím poměrně obecné, byť Londýn i Brusel dávají najevo zájem na udržení těsných vztahů a na pokračování spolupráce v řadě oblastí, jako je bezpečnost, obrana či boj s terorismem a mezinárodní kriminalitou.

Témata:  Brexit Velká Británie Parlament Velké Británie Theresa Mayová EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy