reklama

Opoziční vůdce Nikol Pašinjan na mítinku vyzval Armény, aby blokovali činnost vládních úřadů a paralyzovali fungování státního aparátu. Demonstrace jsou rovněž hlášeny z měst Gjumri a Vanadzor.

Protesty v hlavním městě trvají od počátku týdne, dnes se podle místních novinářů na centrálním jerevanském náměstí Republiky shromáždilo asi 15.000 lidí. Policie proti demonstrantům nezasáhla silou, k potyčkám nedocházelo. Několik desítek osob pokoušejících se blokovat dopravu bylo podle agentury Aysor zadrženo, ale zakrátko byli propuštěni. Rezidenci premiéra Sargsjana chrání silné policejní kordony.

"Slyší mě dnes celá země. Vyzývám všechny, aby se dostavili k vládním budovám, pronikali do kanceláří úředníků a paralyzovali práci celého státního aparátu," prohlásil Pašinjan z improvizované tribuny. Obyvatelé měst i venkova by se podle něj měli postarat o to, aby se státní úředníci přidali na stranu opozice.

Policie dnes vydala prohlášení, v němž vyzývá k ukončení demonstrací, jež označila za nezákonné. Bezpečnostní složky si vyhrazují právo shromáždění rozehnat a upozorňují, že odpovědnost za následky ponesou organizátoři demonstrací, uvádí se v prohlášení.

Nepokoje v Jerevanu a dalších městech vyvolaly ústavní změny, v jejichž důsledku se u moci udržel bývalý prezident Sargsjan. Třiašedesátiletý politik působil v prezidentské funkci od roku 2008 dvě pětiletá období a potřetí už kandidovat nemohl. Podle opozice právě z tohoto důvodu prosadil zrušení prezidentského systému a zavedení parlamentní správy země, aby mohl pokračovat v ovládání arménské politiky z pozice předsedy vlády.

Do čela protestů se postavil vůdce strany Občanská smlouva Pašinjan, který v úterý na demonstraci v Jerevanu ohlásil počátek "sametové revoluce". Nový premiér Sargsjan vyzval obyvatele hlavního města ke klidu a dodržování zákonů.