Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárek pro Rusko? Dvě rakety z úderu v Sýrii prý nevybuchly, už byly převezeny do Moskvy

U.S. Air Force F-22 Raptor  (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
U.S. Air Force F-22 Raptor (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Moskva - Dvě křídlaté rakety západní výroby, které neexplodovaly při nedávném útoku Spojených států, Británie a Francie na údajné chemické laboratoře syrské armády, byly dopraveny k analýze do Ruska. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na své armádní zdroje. Kromě křídlatých raket byla do Moskvy přepravena i západní vysoce přesná munice.

Ruští odborníci se už podle Interfaxu do zkoumání vzorků pustili. Vyhodnocují prý systémy řízení a navigace, použité součástky a využití materiálu pohlcujícího radiové vlny.

"Získané informace se uplatní při zdokonalování našich prostředků pro boj s vysoce přesnými zbraněmi, hlavně v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje," řekl ruské agentuře armádní zdroj.

USA, Británie a Francie zaútočily na syrské cíle minulý víkend 105 křídlatými raketami, z nichž 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Dalších 29 raket zasáhlo sklad chemických zbraní a bunkr v Him Šinšáru u Homsu.

Podle Moskvy syrská obrana odpálila 112 řízených střel, z nichž 71 zasáhlo cíl. Americké velení naopak tvrdí, že syrská protivzdušná obrana žádné západní letadlo ani raketu nezasáhla.

Témata:  Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy