Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dárek pro Rusko? Dvě rakety z úderu v Sýrii prý nevybuchly, už byly převezeny do Moskvy

U.S. Air Force F-22 Raptor  (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
U.S. Air Force F-22 Raptor (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Moskva - Dvě křídlaté rakety západní výroby, které neexplodovaly při nedávném útoku Spojených států, Británie a Francie na údajné chemické laboratoře syrské armády, byly dopraveny k analýze do Ruska. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na své armádní zdroje. Kromě křídlatých raket byla do Moskvy přepravena i západní vysoce přesná munice.

Ruští odborníci se už podle Interfaxu do zkoumání vzorků pustili. Vyhodnocují prý systémy řízení a navigace, použité součástky a využití materiálu pohlcujícího radiové vlny.

"Získané informace se uplatní při zdokonalování našich prostředků pro boj s vysoce přesnými zbraněmi, hlavně v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje," řekl ruské agentuře armádní zdroj.

USA, Británie a Francie zaútočily na syrské cíle minulý víkend 105 křídlatými raketami, z nichž 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Dalších 29 raket zasáhlo sklad chemických zbraní a bunkr v Him Šinšáru u Homsu.

Podle Moskvy syrská obrana odpálila 112 řízených střel, z nichž 71 zasáhlo cíl. Americké velení naopak tvrdí, že syrská protivzdušná obrana žádné západní letadlo ani raketu nezasáhla.

Témata:  Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy