reklama

Jedenadvacetiletého izraelského Araba a jeho 24letého německého přítele v úterý večer v berlínské městské části Prenzlauer Berg napadla trojice mužů. Oběti na sobě měly tradiční židovskou pokrývku hlavy a arabsky hovořící agresoři jim adresovali antisemitské nadávky. Jeden z agresorů si pak sundal pásek a začal jím Izraelce bít, pokusil se ho také udeřit láhví. Útočník a jeho dva společníci uprchli.

Podle policie se jeden z podezřelých dnes krátce po poledni dostavil v doprovodu advokátky na kriminální úřad a následně skončil ve vyšetřovací vazbě. Jedná se o uprchlíka ze Sýrie, který v Německu žije od roku 2015. Jeho totožnost policisté zjistili už před tím, než se přihlásil. Veřejnosti o něm ale bližší informace nesdělili. Jasné není ani to, zda byl už v minulosti trestán. Na mladíka již soudce vydal zatykač. Viněn je z ublížení na zdraví a trestného činu podněcování k nenávisti.

Napadený Izraelec incident natočil na video a zveřejnil ho na internetu. Později v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle řekl, že není Žid a vyrůstal v Izraeli v arabské rodině. Jarmulku si prý nasadil, aby vyzkoušel reakci okolí. Nechtěl totiž věřit tvrzení přítele, že člověk v Německu není v bezpečí, pokud nosí jarmulku.

Podle zástupce berlínské židovské obce Mika Samuela Delberga fakt, že oběť není ve skutečnosti Žid, na povaze útoku nic nemění. "Čin byl namířený proti židovským symbolům a proti Židům," uvedl Delberg.

Útok důrazně odsoudila kancléřka Angela Merkelová (CDU) a další politici. Projevů antisemitismu v poslední době v Německu přibývá. Jenom v Berlíně, kde žije odhadem na 20.000 židů, zaznamenalo loni tamní centrum pro sledování antisemitismu RIAS 18 napadení.