Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínské policii se přihlásil útočník, který napadl muže s jarmulkami

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Berlínské kriminální policii se dnes přihlásil jeden z útočníků, kteří v úterý v německé metropoli napadli dvojici mužů s jarmulkami na hlavě. Devatenáctiletý mladík, který pochází ze Sýrie a v Německu žije od roku 2015, přišel na zemský kriminální úřad v doprovodu advokátky. Nyní je ve vyšetřovací vazbě, oznámila policie.

Jedenadvacetiletého izraelského Araba a jeho 24letého německého přítele v úterý večer v berlínské městské části Prenzlauer Berg napadla trojice mužů. Oběti na sobě měly tradiční židovskou pokrývku hlavy a arabsky hovořící agresoři jim adresovali antisemitské nadávky. Jeden z agresorů si pak sundal pásek a začal jím Izraelce bít, pokusil se ho také udeřit láhví. Útočník a jeho dva společníci uprchli.

Podle policie se jeden z podezřelých dnes krátce po poledni dostavil v doprovodu advokátky na kriminální úřad a následně skončil ve vyšetřovací vazbě. Jedná se o uprchlíka ze Sýrie, který v Německu žije od roku 2015. Jeho totožnost policisté zjistili už před tím, než se přihlásil. Veřejnosti o něm ale bližší informace nesdělili. Jasné není ani to, zda byl už v minulosti trestán. Na mladíka již soudce vydal zatykač. Viněn je z ublížení na zdraví a trestného činu podněcování k nenávisti.

Napadený Izraelec incident natočil na video a zveřejnil ho na internetu. Později v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle řekl, že není Žid a vyrůstal v Izraeli v arabské rodině. Jarmulku si prý nasadil, aby vyzkoušel reakci okolí. Nechtěl totiž věřit tvrzení přítele, že člověk v Německu není v bezpečí, pokud nosí jarmulku.

Podle zástupce berlínské židovské obce Mika Samuela Delberga fakt, že oběť není ve skutečnosti Žid, na povaze útoku nic nemění. "Čin byl namířený proti židovským symbolům a proti Židům," uvedl Delberg.

Útok důrazně odsoudila kancléřka Angela Merkelová (CDU) a další politici. Projevů antisemitismu v poslední době v Německu přibývá. Jenom v Berlíně, kde žije odhadem na 20.000 židů, zaznamenalo loni tamní centrum pro sledování antisemitismu RIAS 18 napadení.

Témata:  Německo Berlín antisemitismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy