Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký senát schválil nového šéfa NASA

Dalekohled Jamese Webba
Dalekohled Jamese Webba
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Americký Senát dnes nejtěsnější většinou schválil oklahomského republikána Jamese Bridenstinea do čela Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Konzervativní kongresman narazil na tvrdý odpor demokratů a první hlasování skončilo ve stočlené horní komoře poměrem hlasů 49 ku 49. Až hlas Jeffa Flakea, který si své odmítavé stanovisko rozmyslel, znamenal Bridenstineovo schválení.

V minulých třech volbách šéfa NASA byla volba vždy jednomyslná, ale tentokrát se hlasovalo téměř výhradně podle stranické příslušnosti.

Demokraté Bridenstineovi vyčítají útočné výroky, popírání klimatických změn a nedostatek zkušeností s kosmonautikou. Republikáni bývalého pilota amerického vojenského letectva oceňují jako statečného vojáka, který bojoval proti pašerákům drog ve střední a Jižní Americe.

Dvaačtyřicetiletý Bridenstine se stal třináctým ředitelem NASA. Ve funkci nahradil čtyřnásobného astronauta Charlese Boldena, který úřad řídil od roku 2009 a loni z funkce odstoupil.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) USA Senát USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy