Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul a Pchjongjang uvedly do provozu horkou linku mezi vůdci

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Severní a Jižní Korea dnes zprovoznily horkou telefonickou linku mezi vůdci obou zemí Kim Čong-unem a Mun Če-inem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na kancelář jihokorejského prezidenta. Telefonické spojení bylo vytvořeno v rámci příprav na mezikorejský summit, který je plánován na 27. dubna.

Linka má zjednodušit kontakty a omezit možnost nedorozumění v obdobích zvýšeného napětí. Podle dřívějšího vyjádření jihokorejské prezidentské kanceláře by vůdci obou zemí měli toto spojení využít ještě před vrcholnou schůzkou.

Jihokorejská prezidentská kancelář dnes oznámila, že linka byla úspěšně otestována telefonátem mezi jihokorejským prezidentským Modrým domem a mocnou severokorejskou Komisí pro státní záležitosti.

První mezikorejský summit po více než deseti letech se uskuteční v demilitarizované pohraniční zóně, v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Hlavním tématem jednání má být denuklearizace Korejského poloostrova. Jižní Korea tento týden uvedla, že na schůzce chce rovněž zahájit rozhovory o oficiálním ukončení války na Korejském poloostrově z let 1950-53.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.