Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme bezradní? Svět má obavy ze superodolné nemoci, léky nezabírají

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Austrálii sužují obavy z příchodu nového bakteriálního onemocnění superkapavky, jehož nejpravděpodobnější příčinou vzniku je nadměrné užívání antibiotik a s ním související odolnost bakterií na ně. Jenom za posledních šest měsíců se počet nově objevených případů superkapavky ztrojnásobil. Informoval o tom australský server News.com.au.

Podle nejaktuálnější zprávy Australského komise pro bezpečnost a kvalitní zdravotnictví bylo od dubna do září 2017 zaznamenáno celkem 742 případů bakterií rezistentních na antibiotika, což je v porovnání se 423 v předchozím období 75 % nárůst.

Převážná část hlášených případů se týkala nakažení bakterií kapavky, která se za normálních okolností léčí azithromycinem. Na ten si však dokázala vypěstovat odolnost.

Ve stejném období se výskyt resistentní bakterie kapavky zvýšil ze 121 na 342, což je nárůst o 182 %. Kapavka jako taková se řadí mezi pohlavně přenosné choroby, jimiž se lze nakazit jak při análním, vaginálním i orálním pohlavním styku.

Příznaky onemocnění se zpravidla objevují dva týdny po infekci a jsou charakterizovány hnisavým výtokem z močové trubice, zvýšenou tělesnou teplotou a bolestivým vylučováním. U žen dochází také k poruše menstruačního cyklu. Přibližně u jednoho z deseti mužů a u více, než tří čtvrtin žen se neprojeví žádné rozpoznatelné symptomy.

V lednu podle statistických debat Kliniky pro sexuální zdraví v Melbourne vzrostl od roku 2015 počet nakažených kapavkou o 30 %. V roce 2016 bylo 137 žen a 1629 mužů infikovaných kapavkou v porovnání se 42 případy v roce 1993. Kromě kapavky vzrostl v porovnání s rokem 2010 i počet nakažených syfilisem.  

Podle odborníků byl raketový vzestup onemocnění syfilisem a kapavkou zaznamenán převážně u heterosexuálů, kteří často hledají své sexuální partnery prostřednictvím internetu, a kteří mají tendenci ve srovnání s homosexuály podceňovat riziko pohlavně přenosných chorob, včetně HIV/AIDS.

Podle listopadové zprávy Kirby bylo v Austrálii za posledních pět let zaznamenaný 63 % nárůst onemocnění kapavkou. V roce 2016 se nakazilo 23 000 lidí.

V červenci řekla Světová zdravotnická organizace, že přibližně 80 milionů lidí se každý rok nakazí kapavkou. Ředitel WHO pro případy antimikrobiální rezistence Dr. Mark Sprenger proto řekl, že je potřeba se s tímto fenoménem neprodleně vypořádat.

"Abychom si poradili s kapavkou, potřebujeme nové způsoby léčby, prevence a hlavně včasné diagnózy. Je nezbytně nutné objevit hlavně nová antibiotika," řekl Dr. Sprenger 

Jako nejlepší způsob prevence nakažení nejen kapavkou, ale i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, doporučuje lékařská veřejnost užívání kondomů při pohlavním styku, zejména při pobytu v exotických krajinách.

Případy, kdy si někdo přiveze nějakou pohlavní chorobu z ciziny, zejména ze zemí proslulých sexuální turistikou, jako je třeba Thajsko, jsou časté.

Témata:  Austrálie antibiotika zdravotnictví léky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy