StarDance 2024: Které hvězdy budou tančit? První jméno na obzoru! - anotační obrázek
StarDance 2024: Které hvězdy budou tančit? První jméno na…

První atomový reaktor spustili Severokorejci za pomoci Sovětů již v roce 1965. Podle zprávy profesora Olega Ščeka z Dálněvýchodní univerzity ve Vladivostoku, je dnes vývoj severokorejských reaktorů zhruba na úrovni sovětského lehkou vodou chlazeného reaktoru s grafitovým moderátorem RBMK – 1000. Tedy typu, který pracoval i Černobylu. Podmínky v KLDR, jsou však dokonce technicky i bezpečnostně daleko horší, než byly v 80. letech v Sovětském svazu.

 Severokorejský reaktor trpí nejen špatnou konstrukcí, ale i nekvalitní výrobou, při které se nebraly ohledy na bezpečnost. Stejně, jako v Sovětském svazu, je reaktor v honbě za co největším výkonem, a zásobováním pro KLDR nedostatkovou elektrickou energií, přetěžován.  To vede k porušování bezpečnostních předpisů. Obsluha je také špatně vyškolena a nedodržuje provozní protokoly, uvádí ve své zprávě založená na výpovědích uprchlíků a zkušenostech s provozem reaktorů, Šcěka. „Již v 60. letech si sovětští odborníci všimli, že jejich severokorejští kolegové mají minimální zájem na plnění bezpečnostních standardů ve chvíli, kdy je nad nimi hrozba, že nesplní plán,“ varuje Ščeka.

Pokud by došlo ke katastrofě podobné té v Černobylu, mělo by to na celou oblast nedozírné následky. „Vzhledem velikosti a výkonu reaktoru, k větrným proudům a klimatu by se do smrtelného nebezpečí v případě havárie dostali obyvatelé obou Koreii, východních provincií Číny, Dálného Východu Ruska a západního pobřeží Japonska. Více než 100 milionům lidí by hrozila smrt,“ předpovídá vědec. Reaktor je oficiálně v testovacím provozu od roku 2010. Je pravděpodobné že v KLDR funguje ještě více podobných zařízení, která jsou pro své sousedy podobným nebezpečím, varuje The Telegraph.