Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí se v Budapeští bouří proti vládě

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - V centru Budapešti se dnes večer koná další protivládní demonstrace, kterou stejně jako minulou sobotu organizuje maďarská opozice.

Podle záběrů televizní stanice Hír TV, která na svém webu vysílá přímý přenos, se v době zahájení akce shromáždilo několik tisíc lidí, agentura Reuters odhadla počet účastníků na 10.000.

Organizátoři demonstraci pořádají jako výraz nesouhlasu s podle nich "nespravedlivým volebním systémem", který před dvěma týdny umožnil straně Fidesz premiéra Viktora Orbána opět přesvědčivě vyhrát volby. Kromě nového volebního zákona chtějí přepočítání hlasů v přesvědčení, že došlo k podvodům, a dožadují se svobody médií. Vyzývají také k efektivnější spolupráci mezi opozičními stranami.

Minulou sobotu na začátku protivládní demonstrace přišlo do centra hlavního města několik tisíc stoupenců opozice, ale postupně se dav rozrostl na více desítek tisíc lidí. Dnes pořadatelé očekávají, že přijde kolem 70.000 občanů nesouhlasících s počínáním Orbánovy vlády.

Témata:  Maďarsko demonstrace v Maďarsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.