reklama

Izraelskou rozvědku Mossad z vraždy pětatřicetiletého muže obvinilo islamistické hnutí Hamás, které vládne v pásmu Gazy. Hnutí zároveň uvedlo, že muž byl jeho členem.

Lieberman se nechal slyšet, že zavražděný "nebyl žádný svatoušek", ale ministr odmítl odpovědnost Izraele za jeho smrti s tím, že zřejmě šlo o vnitřní palestinský spor."Slyšeli jsme o tom ve zprávách. Teroristické organizace z každého atentátu viní Izrael, jsme na to zvyklí... Ten muž nebyl žádný svatoušek a nezasazoval se o zlepšení infrastruktury v Gaze, pracoval na zlepšování raket. Často vidíme, jak si frakce teroristických skupin vyřizují účty, a myslím, že to platí i v tomto případě," řekl Lieberman v rozhlasovém rozhovoru.

Muže v sobotu z motocyklu zastřelili dva útočníci, byl na místě mrtev. Podle malajsijského vicepremiéra Ahmada Zahida Hamidiho pachatelé, kteří z místa činu ujeli, byli zřejmě Evropané napojení na zahraniční rozvědku. Zabitý Fádí Batš byl podle malajsijské vlády aktivní v propalestinských neziskových organizacích a byl expertem přes elektroinženýrství a sestavování raket. Pro zemi, která je nepřítelem Palestiny, mohl být vnímán jako hrozba, řekl Hamidi, přičemž naznačil, že za atentát může být zodpovědný Izrael.

Batš učil na univerzitě v Kuala Lumpuru a jeho specializací byla elektroenergetika, uvedla univerzita.