Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský terorista je vinen, podle soudu chtěl zabít policisty

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel - Belgický soud dnes uznal Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z teroristických útoků v Paříži, vinným z pokusu o vraždu policistů při razii v roce 2016 v Bruselu. Z podílu na teroristických útocích v Paříži v roce 2015 by se měl Francouz marockého původu u francouzského soudu zodpovídat až v roce 2020. Čtení rozsudku, který si obžalovaný nepřišel do soudní síně vyslechnout, by mělo podle agentury Reuters trvat asi tři hodiny. Prokuratura žádá trest vězení ve výši 20 let.

Osmadvacetiletého Abdeslama soud uznal vinným z podílu na střelbě na belgické policisty během protiteroristické razie v bruselské čtvrti Forest v březnu 2016. Policie se tehdy Abdeslama pokoušela zadržet kvůli podezření, že se podílel na atentátech z Paříže, které si vyžádaly 130 obětí.

Soudkyně bruselského soudu na počátku čtení rozsudku odmítla žádost Abdeslamova obhájce, podle kterého měl být jeho klient obžaloby zproštěn kvůli procesním nedostatkům.

Po prvním neúspěšném pokusu, při kterém došlo ke střelbě, policie Abdeslama dopadla o několik dní později v bruselské čtvrti Molenbeek. Pár dní poté spáchali jiní teroristé na bruselském letišti a v metru útoky, které si vyžádaly 32 obětí.

Abdeslam odmítal u belgického soudu vypovídat. Na počátku procesu pouze prohlásil, že se bude hájit mlčením. Ani dnes na vynesení rozsudku z francouzské vazby nedorazil. Do soudní síně se nedostavil ani další obžalovaný Sofiane Ayari, kterého soud rovněž uznal vinným. Navzdory jejich nepřítomnosti panují u soudu přísná bezpečnostní opatření.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie terorismus Francie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy