Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afgánec po útoku kyselinou v běduje: V Evropě je to stejně špatné jako doma. Říkám si, proč jsem vlastně utíkal

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Harlow (Velká Británie) – Migrant z Afghánistánu se stal svědkem útoku kyselinou, při kterém byla použita „neznámá látka". Teď pochybuje o tom, zda mělo smysl opustit Afghánistán a hledat bezpečí ve Spojeném království. Podle něj to totiž v Británii začíná být stejně zlé.

Prodejce pizzy v Harlowu v Essexu zavolal v pátek večer záchranáře a policisty poté, co po hádce mezi dvěma dospívajícími a dvěma muži jeden ze starších mužů postříkal mladíky i další lidi neznámou látku. A i když nikdo nebyl při útoku vážně zraněn, látka zasáhla řadu lidí, kteří byli na místě ošetřeni záchranáři, píše místní list Essex Chronicle.

Muž, který pracuje v blízkosti místa incidentu a který si přál zůstat v anonymitě, řekl novinářům, že mu bylo fyzicky špatně poté, co jej látka zasáhla. „Jeden zákazník čekal na pizzu a jeden chlap přišel, máchal rukou a něco stříkal. Utíkali jsme a pak mi bylo špatně,“ řekl.

„Je to znepokojující, bydlím tady osm let, přestěhoval jsem se sem z Afghánistánu. Přestěhoval jsem se proto, že jsem doma každý den bojoval o svůj život a teď se to tu děje taky. Takže si říkám, proč jsem vlastně tady? Začíná to tu být stejně špatné,“ tvrdí muž.

Atek Sank, který v pátek večer pracoval v podniku Essex Pizza, popsal dění v době útoku jako „opravdu hektické" a zdůraznil, že na místě byly i děti.

„Stalo se to během několika vteřin a lidé začali kašel a pak jsme začali kašlat i my, a tak jsme pustili lidi dovnitř a rychle zavolali polici," řekl. „Pak se objevila policie a sanitky. Bylo to tak děsivé. Nečekal jsem, že se u nás něco takového stane.“

Témata:  Velká Británie uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy