Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojkotuje volby nebo vás zabijeme, vzkazuje IS Iráčanům

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Radikální skupina Islámský stát (IS) pohrozila útoky na volební místnosti v době květnových parlamentních voleb. Hrozbu zveřejnila na síti Telegram.

Mluvčí IS abú Hasan Muhádžir se v ní obrací na irácké sunnitské muslimy a nabádá je, aby volby bojkotovali. "Sunnité, víme, že vláda rafídy vypisuje volby. Naše ohlášení se vztahuje na ty, kdo se zúčastní. Hlasovací místnosti a ti, kdo tam přijdou, budou terčem našich bojovníků. Držte se proto stranou," řekl Muhádžir, přičemž použil termín rafída, jakým salafisté označují šíity.

Irák nyní vede vláda šíitů. Sunnité, kteří Iráku vládli do pádu bývalého prezidenta Saddáma Husajna, jsou tam početně v menšině.

Sunnitský IS ovládl sever a západ Iráku v roce 2014 a loni tam byl vojensky poražen. Působí tam ale stále a podniká jednotlivé atentáty. Volby se mají v Iráku konat 12. května a vláda tvrdí, že volební místnosti budou dobře střeženy.

Témata:  Islámský stát Irák násilí volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.