reklama

Kaczyński zahynul v dubnu 2010 cestou na pietní akt, při němž měl v západoruské Katyni uctít památku tisíců Poláků, které popravili Rusové za druhé světové války na příkaz diktátora Josifa Stalina. Letadlo, v němž bylo 96 vysoce postavených politiků, vojáků a duchovních, se ale zřítilo při přistání na letišti ve Smolensku. Katastrofu nikdo nepřežil.

"Politicky jsem nebyl odpovědný za organizaci návštěvy prezidenta Lecha Kaczyńského 10. dubna 2010 v Katyni," prohlásil Tusk podle agentury PAP před tříčlenným senátem varšavského soudu. Expremiér tehdy navštívil pietní místo v Katyni tři dny před prezidentem, který patřil k opačnému pólu politického spektra než Tusk.

"Jsem schopen docela přesně vylíčit politické souvislosti mé návštěvy 7. dubna, ale pochopitelně v mnohem menším rozsahu návštěvy prezidenta Lecha Kaczyńského," uvedl Tusk. "Politicky jsem nebyl odpovědný za tuto druhou návštěvu," dodal.

Předseda Evropské rady svědčil v procesu vedeném proti jeho bývalému šéfovi úřadu předsedy vlády Tomaszi Arabskému a dalším členům jeho týmu. Za obžalobou jsou rodiny obětí leteckého neštěstí u Smolenska, které jsou přesvědčené, že nebyl zajištěn bezpečný let polské delegace.

Pozorovatelé poukazují na to, že nynější vládní pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr zemřelého Lecha Kaczyńského Jaroslaw, chce procesem oslabit Tuska, který má v Polsku stále silnou politickou pozici.

PiS se už loni intenzivně, ale marně snažila zabránit dalšímu působení Tuska jako šéfa Evropské rady. Nedlouho po jeho opětném potvrzení v této funkci na Tuska podal trestní oznámení tehdejší ministr obrany Antoni Macierewicz, blízký Kaczyńskému. Tusk v této kauze už loni v létě ve Varšavě vypovídal, ale rovněž jenom jako svědek, nikoli obžalovaný.