reklama

V minulých letech hlasování zahraničního výboru o ministerské nominaci proběhla většinou bez obtíží, exministři John Kerry nebo Hillary Clintonová doporučení bez problémů dostali. Stanovisko senátorů k Pompeovi je ale otevřené, přestože jeho nominaci na šéfa CIA loni v lednu většina senátorů ve výboru pro zpravodajské služby podpořila.

Podle demokratického senátora Chrise Coonse je Pompeo příliš slabý na to, aby zmírnil "nebezpečné instinkty" prezidenta Donalda Trumpa v rozhodování o zahraniční politice. "Zdá se, že ředitel Pompeo se méně zajímá o nadřazenost práva a o partnerství s našimi spojenci a klade důraz na jednostranné použití síly," prohlásil Coons.

Opačného názoru je republikánský senátor Tom Cotton, který demokratům ze zahraničního výboru vzkázal, že jejich jednání je "ostudné". Republikánský šéf zahraničního výboru Bob Corker o Pompeovi prohlásil, že je pro vysokou diplomatickou funkci stejně kompetentní, jako kterýkoli ministr zahraničí před ním.

Republikáni, kteří až na výjimky Pompeovu nominaci podporují, mají v zahraničním výboru Senátu převahu jediného hlasu, stejně jako v celém plénu horní sněmovny. Odpůrcem Pompea je z republikánů v zahraničním výboru senátor Rand Paul, ale možná i někteří další. Výsledek dnešního hlasování proto americká média považují za nejistý.

Než aby se blamovali prohraným hlasováním a riskovali negativní rezoluci, mohou se republikáni podle agentury AP rozhodnout, že zahraniční výbor žádné stanovisko nepřijme. Ani záporné stanovisko zahraničního výboru ale nutně nemusí mít na konečné hlasování v plénu vliv. Hlasovat by se v Senátu mohlo během tohoto týdne a většina amerických komentátorů očekává, že Pompeo projde.

Pompeo, který se hlásí k republikánskému konzervativnímu křídlu, zasedal od roku 2011 do loňského ledna ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Na post kongresmana rezignoval, aby se mohl ujmout vedení CIA. Proslul jako kritik mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu a zastává tvrdá stanoviska vůči Rusku.