reklama

Jeden ze zmíněných bytů stál 12,5 milionu liber (asi 363 milionů Kč). Zakoupila jej podle stanice dcera vůdce gangu, přezdívaného Kmotr z Oděsy, která figuruje v britské metropoli jako majitelka tří bytů na jedné z nejdražších adres. Není jasné, jak si to začínající filmařka mohla dovolit.

Gang z Oděsy, těšící se na Ukrajině pověsti jednoho z nejvíce zkorumpovaných míst, peníze vydělal původně v ropném průmyslu. Do hledáčku policie se dostal na konci 90. let kvůli podezření z pašování drog a zbraní. V chaosu po zhroucení Sovětského svazu se gangsteři rozptýlili po Evropě. Jako základnu využívali Itálii.

"Ale šla po nich policie. Po čtyři roky specialisté na potírání mafie sledovali jejich pohyby po celém kontinentu. Odposlouchávali jejich telefony. A z toho, co říkali, běhal policistům mráz po zádech," vylíčila BBC. "Popisovali obzvlášť kruté vraždy: 'Mlátil jsem ho do hlavy, dokud jsem ji neprolomil.' 'Zabil jsem ho mnoha ranami.'," citovala slova zločinců komisařka Nunzia Savinoová z italské policie. "Mimořádně si potrpěli na násilí," dodala.

Gang byl podle policistky přísně zorganizován a každý člen měl svou roli. Patřil k němu Alexander Angert, zvaný Kmotr z Oděsy, který si odpykal trest za vraždu, "ozbrojený a násilnický" Nikolaj Fomičev, zatímco Gennadij Truchanov, nynější starosta Oděsy, měl na starosti výcvik boje muže proti muži i výcvik odstřelovačů.

Navzdory důkazům z odposlechů nebyla většina členů gangu nikdy obviněna, protože zločiny nespáchali v Itálii. Truchanov se vrátil do Oděsy, aby se vrhl na politiku. Angert se usadil v Londýně. Fomičev se přestěhoval asi do Belgie.

Stejně jako mnoho jiných investorů, usilujících o solidní návratnost svého kapitálu, gangsteři spatřovali slibné příležitosti na londýnském trhu nemovitostí. Nevnesli svá jména do veřejně dostupných dokumentů, ale využili firem zaregistrovaných na Britských Panenských ostrovech, kde bylo možné být anonymním vlastníkem. V roce 2001 další společnost z ostrovů a s anonymním vlastníkem Matelot Real Estate Incorporated zaplatila více než jeden milion liber za byt v novostavbě na břehu Temže, který prodala v roce 2006. Až kvůli úniku údajů z tzv. Panamským dokumentů se přišlo na to, že majitelem Matelotu byl Fomičev, podobně jako se ukázalo, že další dva byty vlastní jiná firma z ostrovů spojená s gangem. Fomičevovo jméno se vyskytuje i v souvislosti s dalšími nemovitostmi, které nakonec odkoupila začínající filmařka Aňa Angertová.

Případ "určitě dává důvody pro podezření, že dochází k praní peněz," uvedl šéf kriminalistů Donald Toon. Nyní je podle něj nutné z materiálů vytřídit důkazy použitelné před soudem.

Truchanov čelí stíhání ve své vlasti. Obvinění ze zpronevěry městských peněz odmítá, stejně jako údaje z tzv. Panamských dokumentů. Prý to jsou všechno lži a falešné informace, které mají pošpinit jeho čest a pověst.

Nevládní organizace Transparency International, která pomáhala s vyšetřováním, tvrdí, že prát peníze v Británii je pro zločince ze světa příliš snadné. Úřady ujišťují o odhodlání tyto praktiky zatrhnout.