Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka. Soud trvá od roku 2008

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Podle předsedy senátu Ladislava Bognára nebyl důvod rozsudek krajského soudu měnit. "Oba články byly reakcí na předchozí články. Aby si běžný čtenář mohl učinit obrázek o těchto kritických výrocích, je odůvodněné, aby znal texty předchozích článků," uvedl předseda senátu. Podle něj měl Hradílek k dispozici podklady pro vynesení svých kritických soudů.

Ve sporu dvou disidentů jde o to, zda šlo o pomluvu nebo svobodu slova. Bývalý zpravodajec podal na Hradílka žalobu kvůli článkům v Lidových novinách z července a srpna 2007, ve kterých někdejší mluvčí Charty 77 označil Hučína za gaunera a psychologického teroristu. V textu Hučína spojoval s teroristickými útoky v Přerově v roce 1999. Soudy již dříve uvedly, že těmito kritickými soudy nebylo zasaženo do osobnostních práv žalobce. Podle nich si čtenář mohl souvislosti dostatečně vyhodnotit. V souvislosti s výrokem o psychickém teroristovi soudce dnes poukázal i na to, že si Hučín opatřoval citlivé údaje o předchozím soudci. "Vnímáme to jako psychický nátlak," podotkl dnes předseda senátu.

Podle právního zástupce Hučína Stanislava Němce krajský soud ani ve čtvrtém rozhodnutí nerespektoval závazná rozhodnutí Nejvyššího soudu v této věci. "Stojíme zde před Vrchním soudem téměř deset let po podání obžaloby. Je zřejmé, že úplné satisfakce od doby sporného publikování článku se již žalobci dostat nemůže. Soudy zcela rezignovaly na právo. I z toho důvodu jsme se na tento soud obrátili," uvedl právní zástupce.

Výroky polistopadového ministra vnitra prý zasáhly do Hučínovy pověsti. "Byly vyřčeny v době, kdy jsem kandidoval do senátních voleb. Musel jsem lidem vysvětlovat, že s bombovými útoky nemám nic společného. Byl jsem výrazně společensky poškozen," uvedl dnes Hučín.

Právní zástupce Tomáše Hradílka Tomáš Sokol však míní, že celé odvolání je věcnou polemikou. "Svoboda slova neznamená jen někoho chválit, ale může to být i poměrně ostrá kritika," uvedl Sokol s tím, že podle něj rozsudek ostravského krajského soudu věcně i právně správný. Nešlo podle něj o pomluvu, ale o hodnotící úsudek. Soud mu dal nakonec za pravdu.

Hučín byl před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej osvobodily. Rehabilitován byl i za svou předlistopadovou činnost, v té době skončil několikrát ve vězení. Tomáš Hradílek byl signatářem Charty 77 a polistopadovým ministrem vnitra. Loni v listopadu na sebe upozornil, když 17 dní držel hladovku na protest proti kandidatuře Miloše Zemana na prezidenta. Pod tlakem své rodiny hladovku nakonec ukončil.

Témata:  Vladimír Hučín soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy