Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský režim ovládl další část země

Sýrie
Sýrie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrská armáda obsadila další oblast u Damašku, kde skončila evakuace povstalců. Oznámila to dnes syrská státní televize. Režim tak má pod kontrolou oblast Kalamún, která leží severně od syrské metropole.

Podle televize se odtud povstalci začali stahovat v sobotu a několik tisíc ozbrojenců a civilistů odešlo z míst Ruhajba, Nasríja a Džajrúd. Zamířili na sever Sýrie do míst, která mají povstalci stále pod kontrolou.

"Skončil odchod teroristů a jejich rodin z východního Kalamúnu. Oblast je vyčištěna od terorismu," tvrdí syrská televize. V Ruhajbě a Džajrúdu už byly vyvěšeny syrské stání vlajky.

Ukončení evakuace potvrdila také opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní poslední konvoj s lidmi z Kalamúnu dorazil ráno do oblasti ovládané povstalci, za nimiž stojí Turecko.

Syrská armáda dále útočí na jižní okraj Damašku ve snaze vytlačit odtud radikály z organizace Islámský stát (IS). SOHR odhaduje, že v tamních čtvrtích Jarmúk, Hadžar al-Asvad, Tadámun a Kadam je zhruba tisíc bojovníků IS a dalších radikálních skupin. Dobytím tohoto území režim získá kontrolu nad celým okolím hlavního města.

Témata:  Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.