Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský režim ovládl další část země

Sýrie
Sýrie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrská armáda obsadila další oblast u Damašku, kde skončila evakuace povstalců. Oznámila to dnes syrská státní televize. Režim tak má pod kontrolou oblast Kalamún, která leží severně od syrské metropole.

Podle televize se odtud povstalci začali stahovat v sobotu a několik tisíc ozbrojenců a civilistů odešlo z míst Ruhajba, Nasríja a Džajrúd. Zamířili na sever Sýrie do míst, která mají povstalci stále pod kontrolou.

"Skončil odchod teroristů a jejich rodin z východního Kalamúnu. Oblast je vyčištěna od terorismu," tvrdí syrská televize. V Ruhajbě a Džajrúdu už byly vyvěšeny syrské stání vlajky.

Ukončení evakuace potvrdila také opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní poslední konvoj s lidmi z Kalamúnu dorazil ráno do oblasti ovládané povstalci, za nimiž stojí Turecko.

Syrská armáda dále útočí na jižní okraj Damašku ve snaze vytlačit odtud radikály z organizace Islámský stát (IS). SOHR odhaduje, že v tamních čtvrtích Jarmúk, Hadžar al-Asvad, Tadámun a Kadam je zhruba tisíc bojovníků IS a dalších radikálních skupin. Dobytím tohoto území režim získá kontrolu nad celým okolím hlavního města.

Témata:  Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy