Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zloději vylezli na kupoli pavilonu Vídeňské secese, ukradli několik pozlacených lístků

Rakouská policie
Rakouská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň - Z kupole slavného výstavního pavilonu Vídeňské secese ukradli zloději v noci na úterý několik pozlacených lístků. Informovala o tom dnes agentura APA, podle které neznámí pachatelé na vrchol budovy z konce 19. století vylezli zřejmě po lešení. Památka se v současnosti rekonstruuje.

Šest až osm pozlacených bronzových listů z kupole vídeňského pavilonu, který je jednou z nejvýznamnějších staveb rakouské secese, ulomili zloději podle policejní mluvčí Iriny Steirerové násilím. Na vrchol budovy v centru hlavního města se dostali zřejmě po lešení. Policie zatím nemá žádné důkazy, které by ji přivedly na stopu zlodějů.

Škoda na budově, kterou navrhl architekt Joseph Maria Olbrich, rodák ze slezské Opavy, přesáhla 10.000 eur (255.000 korun). Aby předešel dalšímu poškození, zpřísnil správce budovy bezpečnostní opatření.

Ikonická kupole na budově výstavního pavilonu Vídeňské secese, které Vídeňané láskyplně přezdívají hlávka zelí, se skládá z celkového počtu 2500 pozlacených lístků a 311 bobulí. V uplynulých měsících byly její části renovovány a postupně se vracejí na své místo. Zcela obnovena by měla být do konce května.

Témata:  Vídeň krádeže policie Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.