reklama

Vzorky budou poslány k analýze do laboratoří schválených OPCW. Experti mají za úkol zjistit, zda byly chemické zbraně opravdu použity, nikoli pátrat po odpovědnosti za útok.

Odborníci OPCW odebrali v Dúmě první vzorky o víkendu, dva týdny po údajném chemickém útoku, který si podle záchranářů napojených na povstalce vyžádal životy více než 40 civilistů. USA, Francie a Británie z útoku viní režim syrského prezidenta Bašára Asada, jehož spojencem je Rusko. Tři západní země na útok reagovaly nálety na syrské cíle, které údajně sloužily ke zpracovávání a skladování chemických zbraní. Moskva i Damašek obvinění odmítají a odvetné nálety označily za agresi vůči svrchovanému státu.

Experti OPCW v Sýrii týden čekali na první možnost odebrat v Dúmě vzorky; odklady jejich cesty byly vysvětlovány zejména bezpečnostními důvody. Francouzské ministerstvo zahraničí už minulý týden dalo najevo obavu, že důkazy o chemickém útoku z Dúmy mizí, zatímco vyšetřování se odkládá. Moskva obvinění z maření práce mezinárodních expertů odmítá.

Americký ministr obrany Jim Mattis obvinil z maření práce vyšetřovatelů OPCW syrskou vládu. Damašek je podle něj známý tím, že "se snaží odklidit důkazy předtím, než se na místo dostane tým vyšetřovatelů".