Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron u USA: Evropa a USA musí čelit výzvám společně, je třeba chránit OSN a NATO

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Washington - Francie a Spojené státy při sobě stály za druhé světové války a stojí i nyní v boji proti terorismu, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém dnešním projevu v Kongresu USA. Obě země mají podle něj specifický vztah. Jak Macron dodal, Evropa a Spojené státy musí společně čelit globálním výzvám. Kritizoval přitom izolacionismus a extrémní nacionalismus. Pokud jde o dohodu s Íránem o jaderném programu, Francie od ní neustoupí, zdůraznil prezident.

Írán v minulosti opakovaně pohrozil Spojeným státům vážnými důsledky, pokud se Trump rozhodne od dohody odstoupit. Írán ujednání uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly vedle Francie a USA také Británie, Německo, Čína a Rusko. Jejím účelem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Dohoda má ale časově omezenou platnost a podle Trumpa, stejně jako podle Izraele, nakonec Íránu nezabrání obstarat si jaderné zbraně.

Francouzský prezident ocenil blízkou spolupráci Paříže a Washingtonu pokud jde o Sýrii. Francouzi a Američané se společně s Británií podíleli na úderu na syrská chemická zařízení v odvetě za údajný chemický útok v Dúmě. "Byl to jeden z nejlepších příkladů silného multilateralismu," uvedl o společné akci Macron a poděkoval rovněž vojákům za to, že "odvedli velmi dobrou práci".

Macron v Kongresu vystoupil na závěr své třídenní návštěvy Spojených států. Hovořil zhruba tři čtvrtě hodiny anglicky a již při svém příchodu si vysloužil bouřlivé přivítání. Dlouhé minuty si podával ruce s kongresmany a během projevu si několikrát vyslechl potlesk vestoje a souhlasné výkřiky. Své posluchače přitom několikrát i rozesmál. Například když se zmínil o tom, jak se v 18. století potkali v Paříži francouzský filozof Voltaire a jeden z otců zakladatelů USA Benjamin Franklin. Jejich setkání prý bylo velmi vřelé - podali si ruce a následně se i políbili na tvář a poplácali po ramenou. "Může vám to něco připomínat," dodal Macron ve zjevné narážce na to, jak se vždy srdečně zdraví s Trumpem.

"Nacházíme se v kritickém okamžiku, je potřeba rychle jednat, abychom ochránili mezinárodní instituce, jako je OSN a NATO," uvedl mimo jiné francouzský prezident a zdůraznil důležitost svobody a dodržování lidských práv. Rovněž je podle něj třeba bojovat proti takzvaným fake news, tedy proti falešným zprávám, které se šíří na internetu, a rovněž proti teroristické propagandě.

Američané a Evropané žijí podle Macrona "v období plném zlosti a strachu" v souvislosti s globálními hrozbami. "Máme dvě možnosti, co dělat: první je uchýlit se k izolacionismu a extrémnímu nacionalismu... tím, že se uzavřete před světem, ale evoluci, která ve světě probíhá, nezastavíte," řekl. Druhou možností je nechat oči otevřené a spolupracovat. "Když se rozhodneme otevřít oči, budeme silnější," dodal.

Vyslovil se i k tématu ekologie. "Musíme nechat našim dětem obyvatelnou planetu," zdůraznil s tím, že neexistuje žádná "planeta B".

Témata:  Emmanuel Macron USA Donald Trump EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy