Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ošetřovatel údajně zabil 100 pacientů

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel, který byl v roce 2015 odsouzen za vraždu dvou pacientů a letos v lednu obžalován z dalších 97 vražd, má podle prokuratury na svědomí ještě jednu oběť. Muž, který si již odpykává doživotní trest, tak celkem čelí obvinění z 98 vražd, informovala dnes agentura DPA.

Státní zastupitelství v Oldenburgu počet obětí, které má podle něj Högel na svědomí, zvýšilo o jednu. Byla totiž odhalena chyba při zkoumání těla jedné z pacientek zesnulých na klinice v Delmenhorstu. Ačkoliv patologové v jejím těle našli stopy léku ovlivňujícího srdeční funkce, který Högl použil k zabití nejméně dvou lidí, nedopatřením vyšetřovatelům sdělili opačný výsledek.

Högel vraždil na severoněmeckých klinikách v Oldenburgu a Delmenhorstu, kde pracoval v letech 1999 až 2005. Na jeho činy se přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který nemocný vůbec neměl dostat. V roce 2015 byl Högel odsouzen na doživotí za dvě vraždy, dva pokusy o vraždu a dva případy těžkého ublížení na zdraví.

Znovu Högel před soudem stane letos v říjnu. Zda soudce rozhodne o doplnění stávající obžaloby o nově objevený případ, nebo se bude muset projednat zvlášť, zatím není jasné. Pokud by se prokázalo, že má Högel na svědomí všech 98 vražd, které mu jsou nyní dávány za vinu, byla by jeho obětí rovná stovka lidí. Stal by se tak podle všeho největším masovým vrahem v dějinách spolkové republiky.

Témata:  Německo nemocnice EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.