reklama

Stovky mužů, žen a dětí spí v parcích v Sarajevu a ve dvou městech u chorvatské hranice, přes kterou se chtějí dostat do západní Evropy. Městské úřady vyzvaly vládu, aby s touto situací rychle něco udělala, jelikož se blíží turistická sezóna a nebude, kde migranty ubytovat.

Dva roky poté, co byla uzavřena balkánská trasa, se stala cesta přes Bosnu pro migranty alternativou. Ti přicházejí z Turecka přes Řecko a Albánii a skrze Černou Horu a někteří i ze Srbska, odkud se nemohou dostat dál.

Vláda v Sarajevu pověřila speciální útvar pro migraci, aby zesílil boj proti převaděčství poté, co policie začátkem týdne zadržela 20 osob podezřelých z pašování asi 200 migrantů do zemí EU.

Od začátku letošního roku do Bosny podle tamních úřadů přišlo asi 1200 migrantů, převážně ze Sýrie, Pákistánu, Libye a Afghánistánu a přibližně stejný počet byl zadržen na hranicích.

Úřady rovněž uvedly, že Bosna není připravena na očekávaný nárůst počtu migrantů během letních měsíců, jelikož má pouze jedno zařízení pro žadatele o azyl a druhé pro migranty, kteří přišli ilegálně. Obě zařízení jsou plná.

"Migranti, kteří už přišli do Bosny a Hercegoviny, dostanou adekvátní pomoc a úřady se snaží najít nová místa, kde je mohou ubytovat v důstojných podmínkách," oznámila vláda.

Pomoc migrantům poskytuje mnoho nevládních organizací a řada místních obyvatel, z nichž někteří byli také uprchlíci během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992-1995. Podle jejich odhadů je počet migrantů ve skutečnosti dvojnásobný oproti číslu, které uvádí vláda.