Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Verbujete v Sýrii teroristy, nařkli Izraelci Írán

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: saharareporters.com

New York - Írán v Sýrii rekrutoval více než 80.000 šíitských bojovníků, které ve výcvikovém táboře asi osm kilometrů od Damašku učí páchat teroristické útoky. V Radě bezpečnosti OSN to dnes řekl izraelský vyslanec Danny Danon.

Danon na mapě ukázal, kde se údajný výcvikový tábor šíitských milicí nachází. "Co tady vidíte, je školící a náborové středisko v Sýrii. Je tam více než 80.000 šíitských bojovníků, které kontroluje Írán.

Na této základně, která se nachází asi osm kilometrů od Damašku, podstupují výcvik, kde je učí páchat teroristické útoky v Sýrii i v regionu," řekl izraelský vyslanec.

Izrael v minulosti několikrát zdůraznil, že nedopustí, aby v Sýrii stavěl základny znepřátelený Írán a pomáhal tam ve vyzbrojování radikálního libanonského hnutí Hizballáh, které stejně jako Teherán stojí ve válce na straně syrského prezidenta Bašára Asada.

Loni v srpnu šéf izraelského letectva oznámil, že Izrael podnikl v Sýrii asi stovku náletů. Izraelská armáda ale podrobnosti o svých operacích většinou nezveřejňuje.

Témata:  terorismus Írán Sýrie Izrael Hizballáh

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy