Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatský ministr nesmí do Srbska v odvetě za to, že srbský ministr nesmí do Chorvatska

Vlajka Srbska
Vlajka Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Srbsko dnes zakázalo vstup do země chorvatskému ministrovi obrany Damiru Krstičevičovi. Šlo o odvetné opatření v reakci na to, že Chorvatsko v neděli zakázalo vstup na své území srbskému ministrovi obrany Aleksandaru Vulinovi, píše agentura AP.

Srbská vláda v prohlášení rozhodnutí označila za reciproční s tím, že postup Chorvatska byl "v rozporu s dobrými sousedskými vztahy a nerespektuje základní evropské hodnoty, které zahrnují svobodu pohybu".

Nejnovější roztržka představuje zintenzivnění napětí mezi někdejšími válečnými nepřáteli. Chorvatská delegace 18. dubna předčasně ukončila návštěvu Bělehradu kvůli nacionalistickému incidentu. Reagovala na chování poslance a vůdce srbských radikálů Vojislava Šešelje, který své kolegy z Chorvatska urážel a přímo v budově parlamentu pošlapal chorvatskou vlajku.

Chorvatsko v neděli oznámilo, že Vulinovi zakázalo vstup na své území, jelikož se nechal slyšet, že rozhodnutí o tom, zda se zúčastní pietní akce za oběti bývalého koncentračního tábora Jasenovac, kterou organizovali v chorvatské vesnici Mlaka pravoslavní Srbové, záleží na srbském prezidentovi spíše než na Chorvatsku. Vulinovy protichorvatské výroky vyvolaly napětí už v minulosti.

Vztahy mezi Srbskem a Chorvatskem přitom analytici označují za klíčové pro stabilitu v regionu.

Témata:  Srbsko Chorvatsko politici diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy