Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna USA odtajnila vyšetřovací zprávu o zásahu Ruska do voleb

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Výbor pro kontrolu činnosti tajných služeb Sněmovny reprezentantů USA dnes zveřejnil odtajněnou verzi vyšetřovací zprávy, která potvrzuje již dříve ohlášený závěr, že kampaň nynějšího prezidenta Dolanda Trumpa nespolupracovala s Moskvou. Zpráva rovněž konstatuje, že Rusko se nejen před hlasováním v USA, ale také v Evropě pokoušelo agresivně šířit dezinformace s cílem vyvolat rozkol ve společnosti a podkopat volební proces.

Zpráva, za jejímž vznikem stojí Trumpovi republikáni, uzavírá politické vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách v roce 2016, poznamenala agentura AP. Se závěry výboru nesouhlasí demokraté, kteří poukazují na to, že dokument ignoruje zásadní fakta. Samostatné objasňování kauzy vede nezávisle na Kongresu zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.

Zpráva, jejíž část je kvůli utajení začerněna, mimo jiné uvádí, že Rusko v letech 2015 a 2016 provádělo kybernetické útoky na americké politické instituce a že Moskva se svými prostředníky je zodpovědná za krádež a následné zveřejnění dokumentů a komunikace politických institucí. Volby se podle výboru pokusilo Rusko ovlivnit i skrze svou mezinárodní televizi RT.

V části týkající se Trumpa zpráva tvrdí, že jeho kampaň s Moskvou nijak tajně nespolupracovala. Výbor nenašel ani žádné důkazy, které by ukazovaly na to, že Trumpovy obchodní aktivity ještě před kampaní by mohly položit základ případné zákulisní spolupráci s Ruskem.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA volby v USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.