Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladý Palestinec zemřel v důsledku zranění, která utrpěl při násilných protestech

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Patnáctiletý Palestinec dnes podlehl zraněním, která utrpěl během pátečního protestu na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Počet obětí pátečních střetů tak vzrostl na čtyři, informoval izraelský server Ynet.

Izraelští vojáci při protestních akcích, které trvají od 30. března, zabili již 42 Palestinců a dalších více než 5000 jich zranili. Demonstracemi na hranici se Palestinci dožadují ukončení blokády a možnosti vrátit se na území, která byla dříve jejich domovem.

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast už deset let ovládá. Cílem akce, která je naplánovaná až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území. Protesty by měly vyvrcholit pochodem přes hranici v polovině května, v den 70. výročí vzniku státu Izrael.

Gaza už deset let čelí izraelské a egyptské blokádě. Tamní nemocnice se potýkají s častými výpadky proudu a nejsou schopny těžce nemocným pacientům poskytnout adekvátní lékařskou péči. V enklávě je rovněž vysoká nezaměstnanost.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn v pátek vyzval Izrael, aby se vyvaroval nepřiměřené síly při zásahu proti palestinským demonstrantům.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Izraelská armáda demonstrace

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy