reklama

Z dosud zveřejněných inzerátů vyplývá, že zaměstnavatelé přistoupili k uvádění nabízeného platu rozdílně. Některé firmy propagují měsíční mzdu, možné odměny a další zaměstnanecké benefity, další vsadily pouze na údaj s rozpětím platu nebo propagují odměnu za hodinu práce.

Podle předního pracovního portálu Profesia.sk firmy neporuší zákon, pokud uvedou pouze minimální mzdu, byť takový postup by mohl odradit zájemce o práci. Novela příslušného zákona nestanovuje, zda podniky musejí zvolit hodinovou, týdenní či měsíční nabízenou mzdu. Zároveň ale nebudou moci dohodnout s novým pracovníkem nižší plat, než podnik inzeroval. Loni obsahovala informace o platu na zmiňovaném portálu jen zhruba čtvrtina inzerátů.

Povinné zveřejňování základního platu v pracovních nabídkách přichází v době rekordně nízké nezaměstnanosti, která na konci března na Slovensku dosáhla 5,55 procenta. Zaměstnavatelé, kteří si dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly, hlásili slovenským úřadům práce desítky tisíc neobsazených pracovních pozic a zaměstnávají i více cizinců než v minulosti. Od května na Slovensku také stoupnou nebo budou zavedeny nové příplatky za práci v noci, o víkendech a o svátcích.

Výjimku ze zveřejňování nabízených platů na Slovensku dostaly firmy, které hledají zaměstnance na práci v zahraničí, a také veřejná správa. Například platy úředníků na Slovensku se řídí podle stanovených tabulek.