Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie hlásí 109 zadržených po prvomájových násilnostech

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Ve vazbě v Paříži zůstává po prvomájových násilných střetech mezi policií a skupinkami zahalených výtržníků 109 lidí, oznámila dnes pařížská policie. Ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že vláda kvůli očekávaným demonstracím proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona zvýší počet dohlížejících policistů. Sám Macron, který je na návštěvě Austrálie, dnes násilnosti v metropoli odsoudil.

"První máj je dnem pracujících, nikoli dnem vandalů," řekl podle serveru europe1.fr šéf Elysejského paláce na tiskové konferenci v Sydney.

V Paříži se na tradičním průvodu svolaném odbory sešlo v úterý podle úřadů asi 20.000 lidí. K pochodu se připojilo dalších 14.500 lidí, včetně 1200 zahalených příslušníků radikálního hnutí Blacks blocks. Při různých incidentech výtržníci plenili restaurace, rozbíjeli výlohy a házeli zápalné lahve. Přepadli i autosalon, zdemolovali autobusovou zastávku, podpálili stavební bagr, stejně jako jedno auto a motorku.

Proti výtržníkům zasáhly pořádkové síly slzným plynem. Aktivisté Blacks blocks skandovali hesla jako "Každý nenávidí policii" a "Paříži, vstávej, povstaň". Policie zadržela skoro 200 členů skupiny.

Prvomájové průvody se konaly v celé zemi, lidé během nich mnohdy protestovali proti Macronovým ekonomickým reformám a ztrátě sociálních jistot. Další protivládní demonstrace se čekají koncem týdne. Podle Collomba na ně bude dohlížet větší počet policistů tak, aby "ti, co chtějí demonstrovat, byli odděleni od těch, co chtějí ničit".

Témata:  Francie demonstrace ve Francii Emmanuel Macron násilí demonstrace policie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy