reklama

"Přítomnost amerických vojáků v Jižní Koreji je záležitostí aliance mezi Jižní Koreou a Spojenými státy. S podpisem mírových dohod to nemá co dělat," řekl podle agentury Reuters mluvčí jihokorejské prezidentské kanceláře Kim Ui-kjom, který citoval slova prezidenta Muna. Modrý dům tak odpověděl na dotaz novinářů ohledně sloupku, který tento týden napsal poradce jihokorejského prezidenta, akademik Mun Čchong-in. Modrý dům je v Jižní Koreji sídlo prezidenta.

Poradce Mun Čchong-in ve sloupku uvedl, že by bylo těžké obhájit přítomnost amerických sil na jihokorejském území, pokud by byla podepsána mírová dohoda oficiálně ukončující ozbrojený konflikt z 50. let minulého století. Podle mluvčího jihokorejské prezidentské kanceláře byl poradce Mun Čchong-in požádán, aby nevytvářel zmatky ohledně prezidentova postoje.

Severní Korea si v minulých letech kladla odchod amerických vojáků z Korejského poloostrova jako podmínku pro ukončení svých jaderných zbrojních programů. Na summitu z minulého týdne se jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un rovněž dohodli, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Požadavek stažení amerických vojáků z Jižní Koreje společné prohlášení korejských vůdců ze summitu neobsahuje.

Severokorejský diktátor se má v příštích týdnech sejít i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Předpokládá se, že i oni budou jednat o denuklearizaci Korejského poloostrova a podpisu mírové smlouvy, která by formálně ukončila korejskou válku.