Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpa opouští další vlivná osoba, advokát Cobb

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Jeden z hlavních právních poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa opustí koncem měsíce svou funkci. Oznámil to dnes Bílý dům. Advokát Ty Cobb měl v Trumpově právním týmu na starosti citlivou kauzu údajných ruských kontaktů prezidentova volebního štábu, kterou vyšetřuje FBI. O svém odchodu prý s Trumpem jednal několik týdnů.

Cobb nastoupil do Trumpových služeb loni v létě a stal se hlavní osobou pro kontakt Bílého domu se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který ruský vliv na americké prezidentské volby zkoumá. Podle serveru Politico Cobb vytrvale Trumpa přesvědčoval, aby Muellerovo vyšetřování na sociálních sítích nekomentoval. Mnohdy bylo varování marné.

Cobb zprostředkoval výslech více než dvaceti pracovníků Bílého domu před Muellerovým týmem a dodával FBI požadované dokumenty. Informace o advokátově odchodu přišla v době, kdy Mueller poprvé připustil možnost předvolání samotného Trumpa k podání svědecké výpovědi.

Informaci o možné obsílce pro hlavu státu zveřejnil Trumpův bývalý právník John Dowd, který rovněž patřil k vůdčím členům Trumpova právního sboru. Koncem března ale Dowd rezignoval, podle médií kvůli tomu, že prezident bral stále méně ohled na jeho rady. O příčinách odchodu Cobba Bílý dům novináře neinformoval.

 

Témata:  Donald Trump USA USA Washington

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy